top of page
HISTORIA DE L´HORTA

  És l'horta un paisatge cultural, històric, en l'arquitectura del qual han intervingut naturalesa, però sobretot el saber dels diferents grups humans que van poblar la plana al·luvial del Turia. L'Horta de València ocupa el pla litoral de la depressió central valenciana. Un espai central i estratègic per la multiplicitat d'activitats socioeconòmiques que ací es desenvolupen, vinculades a la dinàmica urbana de València.

 

El seu territori és conseqüència d'esdeveniments històrics i de processos d'integració econòmica i concertació social, que han esdevingut al llarg dels segles. No és la de València l'única horta històrica, paisatge agrícola de regadiu i model de paisatge rural tradicional que es repeteix en la conca mediterrània; però sí la més important, complexa i significativa per la seua història i valors propis i atorgats. Una horta és un concepte històric, que fa referència a un espai agrícola organitzat a partir d'un sistema de reg que ho articula.

L'Horta és un producte cultural amb unes bases que s'estableixen després de l'ocupació romana, però que es concreta en l'Edat Mitjana amb l'expansió de la civilització musulmana i la constitució de l' Andalus. L'organització d'aquest espai es va basar en l'ordenació de l'ús de les aigües, els drets col·lectius sobre elles i la distribució proporcional.

 

Antigament la comarca de l'Horta de València incloïa les actuals comarques de l'Horta Nord, l'Horta Oest, l'Horta Sud i la ciutat de València. Gràcies al creixement de totes estes comarques es va dividir en les quatre comarques actuals.

La comarca de l'Horta Oest és de creació moderna, l'any 1989, i hi comprèn part de l'antiga comarca del Pla de Quart, i part de la històrica l'Horta.

bottom of page